جوشكاري، عوارض و راههاي پيشگيري از آن
کد کالا: جوشكاري، عوارض و راههاي پيشگيري از آن
مقدمه:
بشر از زمانيكه خود را شناخته در پي كار و فعاليت بوده و در هر زمان دستخوش تحولاتي گرديده است. به وجود آمدن ابزار كار قديميترين تحولي است كه در زندگي بشر بوجود آمده است. زماني ابزار سنگي و بعداً با پيدايش آهن و فلزات ابزار فلزي جايگزين آن شد به تبع توسعه صنايع و ابزار آلات مشاغل مرتبط با آنها نيز به صورت تخصصي درآمده و از هم جدا گرديد كه حرفه جوشكاري يكي از آنها ميباشد.
عوامل زيان آور موجود در كارگاه جوشكاري:
در كار جوشكاري ابزار و وسايلي استفاده ميشود كه در صورت عدم رعابت موازين ايمني باعث بروز مشكلاتي ميگردد. عمدهترين عوامل زيانآوري كه در رابطه با اين حرفه وجود دارد عبارتند از:
1- انواع اشعههاي ناشي از جوشكاري
2- سر و صداي محيط كار
3- دود و گازهاي ناشي از جوشكاري
4- حركات و وضعيتهاي نامناسب بدن در حين كار كه در مورد هر يك توضيحات مختصري ارائه ميگردد.
1- اشعههاي ناشي از جوشكاري:
نور مرئي IR- UV
نور مرئي همان نور طبيعي و نور مصنوعي ناشي از لامپها ميباشد كه نه تنها نقش مهمي در رويت اشيا و جلوگيري از برخورد با آنها دارد بلكه بر اساس آخرين تحقيقات نقش بسيار مهمي در افزايش بازدهي و جلوگيري از خستگي ناشي از كار دارد.
در بين اشعهها، اشعه ماوراء بنفش (UV) ناشي از نقطه جوش و مادون قرمز (IR) ناشي از التهاب فلز گداخته خطر بيشتري دارند. تابش اشعه حاصل از جوشكاري بخصوص دستگاههاي جوش الكتريكي بر چشم سبب ناراحتي چشم با علائم سرخي، ريزش اشك، خارش و ترس از نور، ورم ملتحمه، خيرگي و آب مرواريد ميگردد.
روش پيشگيري : در مورد جوشكاران بايستي از عينكها و يا سپرهاي حفاظتي شيشههاي آن قادر به جذب اشعه ماوراء بنفش و مادون قرمز ميباشند استفاده شود.
2ـ سر و صداي محيط كار :
خستگي شنوايي : كاهش قدرت شنوايي، تحريك اعصاب، وزوز كردن گوش، سوت كشيدن پرده گوش از جمله عوارض ناشي از سر و صداي محيط كار ميباشد. تغيير در تركيبات خون و ساير مايعات بدن نيز گزارش شده است كه افزايش يا كاهش قندخون از آن جملهاند.
در صورتيكه سر و صداي محيط كار در حدي باشد كه باعث مختل شدن مكالمه عادي بين دو نفر در محيط كار گردد بالاتر لز حد مجاز بوده و كارگر بايد از گوشي جهت محافظت سيستم شنوايي استفاده كند.
وسايل حفاظت سيستم شنوائي شامل:
پلاك گوش: طوري طرح و ساخته شده است كه كاملاً در مجراي داخلي گوش قرار ميگيرد.
گوشي: كاملاًً گوش خارجي را ميپوشاند از نظر حفاظت بهتر و در ضمن خيلي راحتتر از پلاك گوش خواهد بود.
3- دود و گازهاي ناشي از جوشكاري:
دود حاصل از جوشكاري با كاربيد و استيلن حاوي انواع فلزات سمي و ساير مواد شيميايي بوده كه استنشاق آنها به آساني صورت ميگيرد كه اين ذرات ميتوانند به قسمتهاي انتهايي ريهها نفوذ نموده و عوارض شديدي ايجاد نمايند.
گازهاي زيان آور ناشي از جوشكاري:
از جمله گازهايي كه در حرفه جوشكاري استفاده ميشود گاز استيلن ميباشد كه گازي است بيرنگ كه خالص آن بوي بدي ندارد علت بوي بدي كه در جوشكاريها استشمام ميشود هيدروژن سولفوره مخلوط با آن است كه به علت ناخالصي كاربيد ميباشد.
عوارض ناشي از اين گاز شامل:
سرفه، ريزش اشك، سردرد، سرگيجه، ورم ملتحمه، اختلالات گوارشي، بيهوشي، نارسايي تنفسي ميباشد كه در غلظتهاي زياد باعث اغماء و مرگ ميگردد.
راههاي پيشگيري از عوارض فوق :
براي جلوگيري از ايجاد عوارض فوق استفاده از ماسكهاي مخصوص و فيلتردار جهت حفاظت دستگاه تنفسي الزامي است و همچنين استفاده از سيستم تهويه عمومي و موضعي در كاهش بار آلودگي محيط كار مؤثر ميباشد.
4- حركات و وضعيتهاي بدن در حين كار:
يعضي از حركات مفصلي به علت تجاوز از حد طبيعي و به جهت شدت و تكرار شدنشان باعث ايجاد ضايعات مفصلي ميگردند. انجام كارها به طور غيرطبيعي باعث درد عضلات ميگردد. دردهاي پشت، انقباض عضلات كنار مهرهاي، دردهاي منطقه بين فقرات گردن و پشت كمر دردهاي ناشي از كار كردن در يك وضعيت نامتناسب، تغيير شكل ستون فقرات از جمله اين عوارض ميباشد
راههاي پيشگيري:
براي پيشگيري از عوارض فوق ايجاد فواصل معين و منظم بين زمان استراحت و كار الزامي ميباشد و همچنين نحوه درست بلند كردن بار حائز اهميت ميباشد.
نوشتن نظر
نام شما:نظر شما: توجه : HTML ترجمه نمی شود!
رتبه: بد خوب
کد امنیتی را در کادر زیر وارد نمایید: